29 Ekim 2014 Çarşamba

GELECEĞİN OTOMOBİLLERİ NASIL OLACAK

GELECEĞİN OTOMOBİLLERİ

Yeni teknolojilerde Yakıt verimliliği,Üstün Navigasyon Sistemleri Ve Akıllı Güvenlik Sistemleri Göze çarpıyor…
Alman oto parçaları şirketi, Robert Bosch Corporation, Yakın zamanda içten yanmalı motorların  21. yüzyılda otomotiv pazarını domine etmeye devam edeceğini öngördü. Otomotiv üreticilerinin girişimi bu motorlar da yakıt verimliliğini artırmak için önemli bir Uğraş verildi ve başarılıda olundu. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), motorlarda yüzde 30 daha fazla yakıt tasarrufu İçin Birçok AR-GE faaliyeti Sürdükmekteydi.Ancak Hybrid Teknolojileri Bu Faaliyetleri Ağır Yaraladı Çünki AR-GE’ler artık benzin değil Elektrik ve Su Üzerine Yoğunlaştırılmıştı.Ancak Daha Fazla Güç Ve Performans İsteyen Kitleler Bu Yeni teknolojilere Sıcak Bakmıyorlar
John Heywood Müdürü Sloan  Yeni teknolojiler 2020 yılına kadar %30 yakıt tüketimini azaltacağı tahmininde bulundu. Benzin-elektrik hibrid araçlar ve modern dizel motorlar benzine göre verimleri düşük Enerjilerdi, Ancak benzin yakıtlı motorlardada Benzinin Tasarrufu İçin Çalışmalarda Devam etmekte.gekecegin-otomobilleri-2013
General Motors Önümüzdeki yıllarda Otomatik Şanzuman Kullanımıyla Yakıt tüketimini %11 azaltılabileceğini açıkladı.
BMW de çalışmalarına hız vermiş durumda değişken valf kontrollerinin, daha fazla yakıt tasarrufu sağlaması bekleniyor iken, Bosch’da, yakın zamanda Doğrudan Başlangıç sistemi geliştirmişti. .
Otomotiv Sektörü Çok Heyecan Verici Bir Gelişim Sürecindedir.Yakıt Tasarrufu Konusunda Birbiriyle Yarışan Firmalar Dünyamızın Dostu Otomobiller Üretmek İçin Çalışmalarını hızlandırmışlardır.Bu durum Bizleride Çok Mutlu Etmektedir.Otomotiv sektörünün Gelişim sürecine Ömrüm Yetmeye Bilir Fakat Gelecek Kuşaklar Otomobil Kavramını Farklı Boyutlara Taşıyacaklar…
(ALINTI)







Populer Science dergisi, trafik sıkışıklığı olmaksızın, park yeri aramak için zaman kaybettirmeyecek geleceğin otomotiv maceralarını oluşturan 8 teknolojiyi araştırdı:
1. Trafik araştırması: GPS donanımlı akıllı telefonlarınızdaki navigas programından hareketle, ağ şebekesiyle donatılmış arabalar araştırmacı gibi hareket edecek. Eş zamanlı trafik, hava ve kaza verilerini size bildirecek.

2. Yakından takip etmeyen arabalar: 2015 yılına kadar, General Motor'un bilgisayarlı seyir kontrol sistemleri, sadece öndeki araçla olan mesafeyi ayarlamayacak, aynı zamanda açık trafik şeritlerini kontrol edecek ve yavaşlamak zorunda kalmadan çevredeki arabaların etrafından gitmenizi sağlayacak.
3. Yayalar ve bisiklet sürücüleri için işaretler: Motosiklet kullanmayanlar, arabaların varlığını bildiren, gideceği yerleri sabitleyen ve arabaların çarpmamasını sağlayan basit bir transponder (bir uydu üstündeki alıcı, verici ve anten paketinden oluşuyor) taşıyacaklar.


4. Kaza azaltma: Eğer kaza kaçınılmazsa, ağ şebekesiyle donatılan arabalar içindekileri korumak için otomatik olarak kazadan önce kendi yerini değiştirebiliyor.

5. Acil araçların ve motorların idaresini üzerine almak: Ambulanslar dijital olarak arabaların yavaşlaması ve arabayı yolun kenarına çekmek için sinyal gönderiyor. Motosikletler dijital yardım sağlayabiliyor. Çünkü insanlar sık sık dikiz aynalarından gelen motorları fark edemeyebiliyor.
6. Kötü yollar: Yeni uydular, arabaların pozisyonunu kesin olarak saptamasına izin veriyor. Doğruluk seviyesi sayesinde sürücü uykuya daldığında, rotadan saptığında arabalar dijital olarak yola bağlanabiliyor.

7. Akıllı kavşaklar: Artık kırmızı ışıkta içkili sürücülere dikkat etmek zorunda kalmayacaksınız. Böyle bir durumda akıllı kavşak hayatınızı kurtarabilir. Tüm kazaların yüzde 40'ı kavşaklarda oluşuyor. Akıllı kavşaklar arabalara görsel ve işitsel çarpışma uyarıları yayarak onlarla iletişime geçiyor.
8. Konuşan park yerleri: Birçok araba, insanların girmediği ya da az girdiği bölgelere paralel park yapıyorlar. Yarının ağla donatılan arabaları ve park yerleri park yeri açıldığında konuşarak sürücünün zaman ile benzin kaybetmesini önleyecek.
(ALINTI)

22 Ekim 2014 Çarşamba

sakarya da güzel mekanlar

Sakarya kent park


Eski Zirai Donatım Kurumu Fabrikası arazisine inşa edilen ve yaklaşık 4500 metre yürüyüş alanına sahip Kent Park’taki doğal ağaçlar korunarak tüm yüzey çimlendirildi. Botanik zenginliği ile, Sakarya’lılara gündelik hayatın stresinden uzaklaşılabilecek bir ortam sunan Kent Park’ın çimleri Çark Deresi’nden alınan su ile sulanıyor. Kent Park’ta kafeterya görevi gören ve parkın yapısına uygun olarak inşa edilen kıl çadır ile büfeler bulunuyor. Konser organizasyonları başta olmak üzere birçok etkinliğe de ev sahipliği yapan Kent Park, Adapazarılıların en fazla tercih ettiği dinlenme mekanlarından biri haline geldi.











Tarihi Çark, 1901 yılına ait kartpostaldan elde edilen görüntüsünden esinlenerek, Büyükşehir Belediyesi tarafından Kent Park’ın içerisinde yeniden inşa edildi.
Sakarya Nehri’nden verilen su ile dönmeye başlayan Tarihi Çark’ın çapı 16.30, genişliği ise 2,2 metre. Dakikada bir devir dönen Çark, tamamen ahşaptan ve hiç metal bağlantı elemanı kullanılmadan imal edildi.

SAKARYA TÜRKÜSÜ

İnsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya;
Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya.
Su iner yokuşlardan, hep basamak basamak;
Benimse alın yazım, yokuşlarda susamak.
Her şey akar, su, tarih, yıldız, insan ve fikir;
Oluklar çift; birinden nur akar; birinden kir.
Akışta demetlenmiş, büyük, küçük, kâinat;
Şu çıkan buluta bak, bu inen suya inat!
Fakat Sakarya başka, yokuş mu çıkıyor ne,
Kurşundan bir yük binmiş, köpükten gövdesine;
Çatlıyor, yırtınıyor yokuşu sökmek için.
Hey Sakarya, kim demiş suya vurulmaz perçin?
Rabbim isterse, sular büklüm büklüm burulur,
Sırtına Sakaryanın, Türk tarihi vurulur.
Eyvah, eyvah, Sakaryam, sana mı düştü bu yük?
Bu dâva hor, bu dâva öksüz, bu dâva büyük! ..

Ne ağır imtihandır, başındaki, Sakarya!
Binbir başlı kartalı nasıl taşır kanarya?

İnsandır sanıyordum mukaddes yüke hamal.
Hamallık ki, sonunda, ne rütbe var, ne de mal,
Yalnız acı bir lokma, zehirle pişmiş aştan;
Ve ayrılık, anneden, vatandan, arkadaştan.
Şimdi dövün Sakarya, dövünmek vakti bu ân;
Kehkeşanlara kaçmış eski güneşleri an!
Hani Yunus Emre ki, kıyında geziyordu;
Hani ardına çil çil kubbeler serpen ordu?
Nerede kardeşlerin, cömert Nil, yeşil Tuna;
Giden şanlı akıncı, ne gün döner yurduna?
Mermerlerin nabzında hâlâ çarpar mı tekbir?
Bulur mu deli rüzgâr o sedayı: Allah bir!
Bütün bunlar sendedir, bu girift bilmeceler;
Sakarya, kandillere katran döktü geceler.

Vicdan azabına eş, kayna kayna Sakarya,
Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya!

İnsan üç beş damla kan, ırmak üç beş damla su;
Bir hayata çattık ki, hayata kurmuş pusu.
Geldi ölümlü yalan, gitti ölümsüz gerçek;
Siz, hayat süren leşler, sizi kim diriltecek?
Kafdağını assalar, belki çeker de bir kıl!
Bu ifritten sualin, kılını çekmez akıl!
Sakarya, sâf çocuğu, mâsum Anadolunun,
Divanesi ikimiz kaldık Allah yolunun!
Sen ve ben, gözyaşiyle ıslanmış hamurdanız;
Rengimize baksınlar, kandan ve çamurdanız!
Akrebin kıskacında yoğurmuş bizi kader;
Aldırma, böyle gelmiş, bu dünya böyle gider!
Bana kefendir yatak, sana tabuttur havuz;
Sen kıvrıl, ben gideyim, Son Peygamber Kılavuz!

Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya;
Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya! ..

(1949)
Necip Fazıl Kısakürek








































15 Ekim 2014 Çarşamba

En İlginç Hayvanlar ve Özellikleri

Cüce “İpek Maymun”
Ağaçlarda yaşayan cüce “ipek maymun”, dünyanın en küçük maymunu. En fazla 12 cm uzunluğa ve 168 gram ağırlığa kadar büyüyebiliyorlar




















ALINTI


Kitti'nin Domuz Burunlu Yarasası 
Kitti’nin domuz burunlu yarasası –diğer bir adıyla yabanarısı yarasa- bilinen en küçük memeli. Yetişkinleri ortalama 2 gram ve 30-40 milimetreler. Büyük kulakları, kırmızı-kahverengi tüyleri ve domuz burnu gibi burunları var.Tayland ve Myanmar’da yaşıyorlar.





















ALINTI

Brookesia Minima Bukalemun
Brookesia minima bukalemun, 2.5 cm uzunluğuyla dünyanın en küçük sürüngenlerinden biri. Madagaskar ormanlarında yaprakların arasında zorla fark edilen bu hayvan, gelişmiş bir bukalemunun tırnak boyuna gelinceye kadar çekmiş hali sanki.
















ALINTI


YETİ YENGECİ

















İsmini efsanevi kar adamı Yeti'den alan bu yengeç henüz 2005 yılında keşfedilmiş. Beyaz bir kürkle kaplanmış bu hayvan Pasifif Okyanusu'nda yaşıyor. Ender olarak görülüyor.

ALINTI

DAMLA BALIĞI

















Üzgün insan suratına benzer görünüşüyle dünyanın en çirkin hayvanlarından biri olarak görülüyor. Çok derinde yaşadığı için pek sık rastlanan bir balık türü değil

ALINTI

SPHYNX

















Tüysüz bir kedi türüdür. Doğduklarında az da olsa tüyleri vardır. Ancak, zaman ilerledikçe tamamen çıplak kalırlar. 

ALINTI

TARSIER

















Flipinler ve Endonezya'da yaşar bu hayvanlar. Gözleri beyinlerinden daha büyüktür. Boyları da küçüktür. ele avuca sığarlar.

ALINTI

DENİZ EJDERHASI


















ALINTI


BALON BALIĞI


















Bu balık Pasifik Okyanusu'nda yaşar. Tehlik anında kendisini balon gibi şişirir. 50cm'ye kadar genişeyebilir.

ALINTI








8 Ekim 2014 Çarşamba

HAYAT SEVDİKLERİNLE GÜZEL

BAKIRLI VE AGACIK KÖYÜNDE GEZMELERDE

BakırlıSakarya ilinin Ferizli ilçesine bağlı bir köydür.






Tarihçe

Köye ilk yerleşenlerin, köyü keşfi sırasında yol kenarında bir pınar bulması ve bu pınarın içinden bakır bir kap çıkması ile köyün adı haline gelmiştir.

Kültür

Bakırlı Köyü'nün, Bulgaristan'dan göç edenler tarafından kurulduğu rivayet edilmektedir. Kuruluşunun 1890'lı yıllarda olduğu tahmin edilmektedir.


Coğrafya

Sakarya iline 45 km, Ferizli ilçesine 17 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.


Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
20072350
20001393
19971471

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Fındıkçılık başlıca gelir kaynağıdır. Aynı zamanda arazileri her türlü tarıma elverişlidir.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur ancak bir sağlık evi mevcuttur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefonvardır.


























































AğacıkSakarya ilinin Ferizli ilçesine bağlı bir köydür.

TARİHİ

Köyün adını önceden AĞAÇLIK iken söyleyiş değişmiş AGACIK olmuştur... Prof.Dr. Sebahhattin Özel'in "Adapazarı ve İzmit yöresinde Kurtuluş savaşı Mücadelesi" kitabında köye yapılan Ermeni baskınından söz etmektedir... Bu kitaptada Ağaçlık olarak adı gecmektedir. 93 harbi vesilesiyle başlayan göç köyün şuan ki yerleşimin başlangıcıdır...

Kültür

Köyde Osmanlı geleneklerine hala bağlı kalınmaktadır.. Öncelikle en büyük gelenek gençlerin büyüklerine olan saygısı, büyüklerinde küçük kardeşlerine olan sonsuz sevgisidir. Daima uyum içerisinde görülmüştür bütün yaşayanlar..
Bunun yanında eğlenceli de olmuştur kimi zaman. en büyük eğlence ise coşkulu düğünleridir. Düğünler genellikle köyün sınırları içinde yapılır... Daha öncede söylenildiği gibi köy halkı geleneklerine bağlı kalmış örf ve adetlerini hala sürdürmeye çalışmıştır. Düğünlerde oyunlar, takı merasimleri, kasap oyunu, damat oyunu, çiftlere şeker asma bölümü gibi adını sayamadığım birçok etkinlik olur.. bunların içinde herkesin en çok ilgisini çeken Agacıklılar için ise bi görev olmuş şeker asma töreni.
.
Bundan bahsedelim isterseniz birazda; öncelikle düğün başladıktan sonra gelin ve damata komşuları tarafından birlikteliklerinde bulunacakları il günlerde kullanmaları için para, altın ve çeşitli hediyeler verilir. Akabinde ise uzunca bir ipe dizilmiş şekerler gelinle damatın boynuna asılır. çiftlere hayat yolunda şeker gibi tatlı bir birliktelik geçirmeleri ve bir ömür boyu mutlu olmaları dilenir. Daha sonra merasim bitince damat ve gelin ayaga kalkarak gelen misafirleri selamlar. Fotoğraflar çekilir ve düğüne devam edilir.
                       

                                 

Coğrafya

Köy Ferizli ilçesine 7 km, Adapazarı na ise yaklaşık 30 km uzaklıktadır. Doğusunda Gölkent Beldesi, kuzeyinde Kusça köyü,güneyinde Sinanoğlu beldesi,güney batısında Teberik köyü ve Çiftlik köyü, batısında ise Konuklu köyü vardır.
Doğudan batıya doğru paralel yükseltidedir. Köyün Çiftlik köyün üzerinden ve Konak bayırı olarak tabir edilen yerden iki adet girişi vardır. Köyün tepenin üstünde kurulduğu için iki girişi de biraz virajlı ve bayırdır.
Köyün doğudan batıya doğru ölçtüğümüzde 2080 metre uzunluğundadır.köyün kuzey kısmında ormanlar ve fındık tarlaları güneyinde ise gavur düzleri diye tabir edilen ovalar vardır. Ovalar yaz kış yeşil olup verimli topraklara sahiptir. Ovaların verimine verim katan başka bir değer ise ilimize adını veren Sakarya nehridir. Ovayı ikiye bölen sakarya nehri yaz günü sulama ihtiyacını karşılar.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000662
1997710

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.tarımda fındıkçılık ön plana çıkmakla beraber mısır ve pancar gibi karasal tarım ürünleride yetiştirilir.ayrıca hayvancılıktada önemli gelişmeler kaydedilmiş olan köyde genellikle süt üretimi için hayvancılık yapılır. Fakat son yıllarda baş gösteren ekonomik sıkıntılar nedeni ile köyün gençleri genellikle Adapazarın da ve komşu illerdeki çeşitli firmalarda çalışmakta. geçimlerini bu şekilde sürdürmekteler.