8 Ekim 2014 Çarşamba

HAYAT SEVDİKLERİNLE GÜZEL

BAKIRLI VE AGACIK KÖYÜNDE GEZMELERDE

BakırlıSakarya ilinin Ferizli ilçesine bağlı bir köydür.






Tarihçe

Köye ilk yerleşenlerin, köyü keşfi sırasında yol kenarında bir pınar bulması ve bu pınarın içinden bakır bir kap çıkması ile köyün adı haline gelmiştir.

Kültür

Bakırlı Köyü'nün, Bulgaristan'dan göç edenler tarafından kurulduğu rivayet edilmektedir. Kuruluşunun 1890'lı yıllarda olduğu tahmin edilmektedir.


Coğrafya

Sakarya iline 45 km, Ferizli ilçesine 17 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.


Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
20072350
20001393
19971471

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Fındıkçılık başlıca gelir kaynağıdır. Aynı zamanda arazileri her türlü tarıma elverişlidir.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur ancak bir sağlık evi mevcuttur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefonvardır.


























































AğacıkSakarya ilinin Ferizli ilçesine bağlı bir köydür.

TARİHİ

Köyün adını önceden AĞAÇLIK iken söyleyiş değişmiş AGACIK olmuştur... Prof.Dr. Sebahhattin Özel'in "Adapazarı ve İzmit yöresinde Kurtuluş savaşı Mücadelesi" kitabında köye yapılan Ermeni baskınından söz etmektedir... Bu kitaptada Ağaçlık olarak adı gecmektedir. 93 harbi vesilesiyle başlayan göç köyün şuan ki yerleşimin başlangıcıdır...

Kültür

Köyde Osmanlı geleneklerine hala bağlı kalınmaktadır.. Öncelikle en büyük gelenek gençlerin büyüklerine olan saygısı, büyüklerinde küçük kardeşlerine olan sonsuz sevgisidir. Daima uyum içerisinde görülmüştür bütün yaşayanlar..
Bunun yanında eğlenceli de olmuştur kimi zaman. en büyük eğlence ise coşkulu düğünleridir. Düğünler genellikle köyün sınırları içinde yapılır... Daha öncede söylenildiği gibi köy halkı geleneklerine bağlı kalmış örf ve adetlerini hala sürdürmeye çalışmıştır. Düğünlerde oyunlar, takı merasimleri, kasap oyunu, damat oyunu, çiftlere şeker asma bölümü gibi adını sayamadığım birçok etkinlik olur.. bunların içinde herkesin en çok ilgisini çeken Agacıklılar için ise bi görev olmuş şeker asma töreni.
.
Bundan bahsedelim isterseniz birazda; öncelikle düğün başladıktan sonra gelin ve damata komşuları tarafından birlikteliklerinde bulunacakları il günlerde kullanmaları için para, altın ve çeşitli hediyeler verilir. Akabinde ise uzunca bir ipe dizilmiş şekerler gelinle damatın boynuna asılır. çiftlere hayat yolunda şeker gibi tatlı bir birliktelik geçirmeleri ve bir ömür boyu mutlu olmaları dilenir. Daha sonra merasim bitince damat ve gelin ayaga kalkarak gelen misafirleri selamlar. Fotoğraflar çekilir ve düğüne devam edilir.
                       

                                 

Coğrafya

Köy Ferizli ilçesine 7 km, Adapazarı na ise yaklaşık 30 km uzaklıktadır. Doğusunda Gölkent Beldesi, kuzeyinde Kusça köyü,güneyinde Sinanoğlu beldesi,güney batısında Teberik köyü ve Çiftlik köyü, batısında ise Konuklu köyü vardır.
Doğudan batıya doğru paralel yükseltidedir. Köyün Çiftlik köyün üzerinden ve Konak bayırı olarak tabir edilen yerden iki adet girişi vardır. Köyün tepenin üstünde kurulduğu için iki girişi de biraz virajlı ve bayırdır.
Köyün doğudan batıya doğru ölçtüğümüzde 2080 metre uzunluğundadır.köyün kuzey kısmında ormanlar ve fındık tarlaları güneyinde ise gavur düzleri diye tabir edilen ovalar vardır. Ovalar yaz kış yeşil olup verimli topraklara sahiptir. Ovaların verimine verim katan başka bir değer ise ilimize adını veren Sakarya nehridir. Ovayı ikiye bölen sakarya nehri yaz günü sulama ihtiyacını karşılar.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000662
1997710

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.tarımda fındıkçılık ön plana çıkmakla beraber mısır ve pancar gibi karasal tarım ürünleride yetiştirilir.ayrıca hayvancılıktada önemli gelişmeler kaydedilmiş olan köyde genellikle süt üretimi için hayvancılık yapılır. Fakat son yıllarda baş gösteren ekonomik sıkıntılar nedeni ile köyün gençleri genellikle Adapazarın da ve komşu illerdeki çeşitli firmalarda çalışmakta. geçimlerini bu şekilde sürdürmekteler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder