28 Kasım 2014 Cuma

En sevdiğim3 yemek çeşidi :D













En sevdiğim 3 yemek çeşidi :D



Su Böreği


Su Böreği bir börek çeşididir. Kıymalı ve Peynirli çeşitleri vardır.


Malzemeler


Hamuru için:
  • 6 adet yumurta
  • Tuz
  • 1 kahve fincanı su
  • Aldığı kadar böreklik un
  • 250 gr tereyağı ve sıvı yağ karışımı
Şok haşlama için:
  • 1 tencere tuzlu kaynar su
  • 1 tencere soğuk su
İç harcı:
  • Beyaz peynir
  • Rende kaşar
  • Maydanoz

Hazırlanışı


  1. Unun ortası açılır, yumurta, tuz ve su ile yoğrulmaya başlanır.
  2. Kulak memesinden biraz sert olacak şekilde hamur özleşene kadar yoğrulur.
  3. Avuç içi büyüklüğünde 10 bezeye ayrılır.
  4. Hamurun üzeri nemli bezle örtülüp 30 dakika dinlendirilir.
  5. Bezeler un yardımıyla 2 tanesi tepsiden büyük, diğerleri tepsi büyüklügünde açılır.
  6. Birinci yufka haşlanmadan yağlanmış tepsiye kenarları dışarı sarkacak şekilde yerleştirilir.
  7. Diğer yufkalar sıcak tuzlu suda çok az haşlanıp hemen soğuk suda şoklanır.
  8. Şoklanan hamurların fazla suyu kevgir üzerinde süzdürülür.
  9. Yufkalar buruşuk şekilde arasına erimiş tereyağı ve sıvıyağı karışımı gezdirilir.
  10. 5 yufkadan sonra iç harcı koyup aynı işleme devam edilir.
  11. Son yufka haşlanmadan tepsinin üzerine kapatılır ve tereyağı gezdirilir.
  12. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında kızarana kadar pişirilir.
  13. Ocakta pişirmek isterseniz; Ocakta ateşi kısık olarak açıp döndüre döndüre ve altını bıçakla kontrol ederek pişirin.
  14. Sonra tava kapağı ile alt üst çevirin ve böreği pişireceğiniz tepsiye yavaşca iterek aktarın ateşi tekrar yakarak böreğin altını pişirin.
  15. Piştikten 15 dk sonra dilimleyerek servis yapın.
 YAPRAK SARMA

Malzemeler:
  • 500 gr salamura asma yaprağı
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı sıcak su
  • yarım limon suyunu
İç harcı için:
  • 4- adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 su bardağı kırık pirinç
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 adet kesme şeker
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım su bardağı sıcak su

Yapılışı:
Zeytinyağını tencereye alın. Yemeklik doğradığınız soğanı biraz tuz ile 1 dakika kadar soteleyin. Üzerine çam fıstığını ilave ederek fıstıklar pembeleşinceye kadar karıştırarak kavurun.

Pirinçleri 1-2 su yıkayıp süzün ve pembeleşen soğanların üzerine ilave edin ve 1 dakika kadar kavurun.

Kavurduğunuz pirinçlerin üzerine iç harcı için gerekli tüm malzemeyi koyarak iyice karıştırın. Yarım su bardağı kaynamış suyu ilave ederek kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar pişirin ve demlemeye bırakın.
Pirinçler soğurken yaprakları yıkayın. 5 dakika sıcak su da beklettikten sonra 2-3 su yıkayın.
Yaprakların büyüklüğüne göre hazırladığınız iç harçtan koyarak sarın. Dolmayı pişireceğiniz tencerenin dibini yırtık ya da küçük asma yapraklarıyla kaplayın. Boşluk kalmayacak şekilde dolmayı dizin.

Sardığınız dolmaların üzerine porselen bir tabak kapatın. Sıcak su, zeytinyağı ve tuzu tencereye ilave ettikten sonra kısık ateşte 35-40 dakika pişirin. Soğuk servis yapın.

HAMSİLİ PİLAV



MALZEMELER

  • 500-600 gr hamsi (kılçıklarından ayıklanmış)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 kuru soğan
  • Çam fıstığı
  • Kuş üzümü
  • Karabiber
  • Tuz
  • Sıvıyağ
  • Maydanoz (İstenirse, ben kullanmadım)
HAZIRLANIŞI

Hamsileri kılçıklarından ayırıp tuzlayalım. Soğanı yemeklik doğrayıp fıstıklar ile birlikte kavuralım.
Yıkadığımız pirinci ekleyip kavurmaya devam edelim en son yıkanmış pirinci ve kuş üzümünü ekleyip 2 bardak su ekleyip pişirelim. Karabiber ve tuzunu ekleyelim. Pilav dinlendikten sonra istersek maydanoz ekleyip karıştıralım.

Tek kişilik fırın kaplarını güzelce yağlayalım. Hamsilerin sırtı alta gelecek şekilde resimdeki gibi dizelim. İçine pilavı koyup hamsilerin sarkan kısımlarını üste katlayalım. Açıkta kalan yerlere de hamsi kapatalım.
Üzerinde birer parça tereyağı koyup 170 derece fırında 45 dk kadar pişirelim.
Üst kısımları kabarmaya başladıysa olmuş demektir.
Yanında yeşillikle güzel gider… Afiyet olsun…

....AFİYET OLSUN....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder